Balconul este una dintre cele mai bune trăsături ale unui bloc. Oferă aer proaspăt și spațiu pentru relaxare. Merită să-l proiectați astfel încât să devină o trambulină de la viața de zi cu zi ca substitut pentru atmosfera de grădină. În acest articol vei afla cum să amenajezi un balcon astfel încât să fie funcțional și frumos.
Cum să proiectezi balconul într-un bloc?
Primul lucru de luat în considerare atunci când proiectezi balconul este tipul de mobilier pe care dorești să îl așezi. Vrei să te așezi? Masă mică? Te poți gândi și la ce priveliște vrei să admiri de pe balcon? Dacă este frumoasă și merită să o arăți tuturor sau pur și simplu vrei ceva privat și mai retras, într-un colț?
Mobilă și accesorii pentru balcon
Iată câteva idei de mobilier și accesorii de balcon care vor face ca balconul să fie mai frumos și primitor.
- Canapea de exterior - dacă ai un balcon mare, o canapea de balcon este o opțiune bună deoarece poate găzdui până la 3 persoane și nu ocupă mult spațiu. Poate fi mutată, astfel încât să poți modifica configurația în funcție de nevoile tale curente;
- Masă de balcon - ușor de depozitat atunci când nu este folosită. Dacă ai un balcon mic într-un bloc, merită să cumperi o masă semirotundă, pliabilă. Poți alege o versiune din lemn sau din metal. Plus două scaune și ai deja un loc perfect pentru cafeaua de seară;
- Hamac - hamacul este o altă idee grozavă de mobilier pentru balconul tău. Dacă locuiești într-un bloc de apartamente este o idee grozavă pentru relaxare;
- Scaun suspendat - pentru un balcon mai mic, recomandăm fotolii montate pe tavan (de ex., un scaun agățat cuib de barză), pe balcoanele mai mari, vor fi perfecte fotoliile suspendate de sine stătătoare;
- Recipiente pentru accesorii - merită să aveți cel puțin un cufăr în care să puteți ascunde de ex. pături, covoare sau perne. De asemenea, merită să aveți spațiu de depozitare pentru uneltele de grădină și alte accesorii pentru îngrijirea plantelor. Pe balcon vor fi utile și dulapurile cu rafturi pentru așezarea plantelor sau câteva rafturi simple;
- Umbrela de balcon - va oferi protectie împotriva razelor solare excesive. Nu poate lipsi!
Decorațiuni pentru balcon
Decorarea unui balcon înseamnă pregătirea unui spațiu în care să Te simți ca acasă. Poți folosi unele dintre aceleași articole ca și în casă pentru a face balconul mai confortabil și primitor. Iată câteva dintre ideile noastre pentru decorarea unui balcon:
- Adăugarea de plante pentru a-l face mai verde și mai primitor;
- Plasarea pozelor pe pereți sau a fotografiilor locurilor în care ai fost;
- Iluminare suplimentară pentru balcon - de ex., lămpi de perete, ghirlande solare, lampă solară, lumânări în felinare;
- pe scaune sau pe canapea puneți perne moi și pături
- merită ca pe podea să puneți iarbă artificială! Datorită acestui fapt, te vei simți pe balcon ca într-o grădină adevărată;
- Adăugarea unui covor exterior sau a unui covoraș de vinil pentru sublinierea spațiului – sugerăm covoare cu modele marocane sau în stil boho! De asemenea, ne vor ajuta să menținem balconul curat. Pentru mai multe informații, consultați mini-ghidul nostru „Covoare de exterior – ce ar trebui să țineți minte când cumpărați un covor pentru balcon, terasă și grădină".
Cum trebuie amenajat un balcon mic?
Dimensiunea mică a balconului nu este o problemă! Fiecare spațiu permite crearea propriului mini Eden. Dacă vrem un loc confortabil în care să ne relaxăm și un loc mic pentru flori, merită ales mobilierul de balcon pliabil cu construcție ușoară și forma minimalistă. Vrem să mărim balcoanele mici nu să le opleși cu mobilier greu și mare.
De asemenea, merită ca pe balconul mic să montați o pergolă pe care se vor cățăra tot felul de plante, iar pe balustradă să și atârne o pereche de ghivece lungi. În plus, iluminarea modernă catton ball în micul nostru balcon va fi evadarea noastră din realitate.
Cele mai frumoase plante de apartament pe care le poți folosi pe un balcon de bloc
Plantele de pe balcon pot fi un plus grozav pentru casa ta. Cu toate acestea, atunci când cumpărați plante și ghivece, acordați atenție la:
- ghivece – trebuie să știi cât de mult poate rezista balconul tău – ghivecele din beton sau teracotă pot fi cu adevărat grele. Merită să alegeți recipiente din plastic mai ușoare;
- expunerea la soare a balconului - plantele care iubesc umbra sunt perfecte pentru balcoane cu puțină lumină. Totuși, dacă balconul tău este cea mai mare parte a timpului este expus la soare, ține minte că plantele să aibă acces la apă și, dacă este posibil, acoperiți-le pentru o perioadă. O bună alegere vor fi, de asemenea, plantele cu frunze argintii care reflectă mai ușor lumina de ex. lavanda.
Pentru amenajarea balconului, cel mai des alese sunt:
- florile - petuniile, surfiniile, verbena, lavanda, begonii, sporul casei, fuchsia
- târâtoare - mazăre dulce, nasturtium mare, floarea pasiunii
- conifere de sine stătătoare, miniaturale - ienupăr, tisă, soiuri pitice de pin și molid
Plante de balcon care cresc tot anul
Dacă cauți plante care necesită întreținere redusă, ar trebui să iei în considerare utilizarea unei plante în ghiveci pentru toate anotimpurile. Există multe plante frumoase și productive care pot fi folosite, de exemplu:
- Iedera comună
- muşcate
- Ienupăr târâtor
- Azalee
- Chiparos de mazăre
- Târâtoare Virginia
- Euonymus
- Golteria târâtoare
Datorită plantelor de toate anotimpurile, balconul tău va fi verde pe tot parcursul anului! În perioada de primăvară și vară, astfel de plante vor fi un fundal minunat pentru flori de sezon colorate.
Cum să amenajezi un balcon pentru copil?
Prima și cel mai important lucru la care trebuie să te gândești când începi proiectarea balconului pentru copil este siguranța acestuia. Trebuie să vă asigurați că totul este securizat corespunzător, așa că merită să investiți în protecție suplimentară, de exemplu:
- portiță reglabilă pentru copii
- balustrada din plexiglas sau lemn
- plasă de siguranță sau protectoare pentru balconrăchită sau covoraș de bambus
- alarma pentru ușa de balcon
Dacă dorești să creezi un loc prietenos pentru copii pe balcon, merită să iei în vedere vopsirea suplimentară a acestuia cu vopsea sau să găsiți loc pentru accesorii colorate. De ex., vopsiți balustrada într-o culoare distinctă, adăugați rafturi colorate sau cutii de lemn vopsite.
Pe balcon zonele pentru copil ar trebui să fie planificate corespunzător. Ar trebui să existe un loc unde să se poată întinde și să stea pe scaun și o zonă de joacă.
- Loc de culcare / odihnă - Una dintre cele mai bune idei este includerea în designul balconului a unui loc pentru un cort de tip tipi. Nu numai că îi oferă copilului propriul său spațiu, dar păstrează și toate jucăriile într-un singur loc. Pernele suplimentare îl vor face un loc perfect pentru relaxarea de după-amiază.
- Masă cu scaun - scaunul sau șezlongul și o mini masă sunt suficiente! Când adaugi dedesubt iarbă artificială sau covor de terasă vei crea un loc perfect pentru gustări, spațiu pentru pictat sau citit. Ține minte! Nu așeza niciodată obiecte aproape de balustradă, lucruri pe care se poate cățăra copilul.
- Zona de joacă - crearea unui loc de joacă pe balcon depinde de vârsta copilului. Poate fi, de ex., un loc pentru a juca jocuri de societate, un loc pentru a te juca cu apă sau nisip, sau ar putea fi doar un loc pentru o casă de jucărie. O idee extraordinară va fi, de asemenea, proiectarea unei mini grădini . Găsește pentru copil ghivece mici și colorate și semințe și arată-i cum să crească plante.
Cum să amenajezi un balcon pentru o pisică?
Cel mai bun mod de a a proiecta un balcon prietenos pentru pisici înseamnă: protejarea împotriva fugirii, asigurarea că este întotdeauna disponibil și oferă cel mai mult soare.
Balconul ar trebui să aibă întotdeauna ușa deschisă și să fie asigurat împotriva evadării. Pentru aceasta poate fi folosită o plasă specială pentru pisici cu țesătură densă. Asigură-te că pisica are acces ușor la intrarea în casă sau pentru cățărarea pe balustrade. Vei dori, de asemenea, să te întrebi dacă pisica Ta își va petrece cea mai mare parte a timpului în lumina directă a soarelui sau preferă un loc adăpostit?
Merită să-i pregătiți un loc, unde să se poată proteja de soare, dacă este necesar - de ex., să montați catio - așa-numita fereastră pentru pisici (le poți cumpăra, dar o poți face și tu cu ușurință) sau așezați la umbră un pat pentru pisici.
Când amenajezi balconul pentru pisică, gândește-te să plasezi pe aceasta atracții suplimentare. De ex., un covor de iută pe care pot sta niște jucării sau un stâlp de zgâriere. Plantele vor fi, de asemenea, importante - dar ține minte că nu ar trebui să fie otrăvitoare pentru animalul dvs. de companie, de ex., sporul casei, panseluțe, petunii și flori de colț. Desigur, nu trebuie să uitați de catnip!